Здравейте !
Съпругът ми е ЗП и ЕООД. В ЗП има останали почти изхабени ДМА. Бих искала да ги прехвърля в ЕООД  с протокол за покупко - продажба, и да закрия ЗП. .ЗП е регистриран по ЗДДС / ако има значение /.
Въпроса ми е : Трябва ли ДМА да бъдат оценени от лицензиран оценител или да посоча за всеки актив справедлива цена  в този протокол за покупко-продажба Същият трябва ли да бъде с нотариална заверка.
  Благодаря Ви много за мненията които ми дадохте.  Разбрах  как да постъпя, и каква кореспонденция между сметките да направя. :smile1
    Земеделския  производител в случая не е фирма , физическо лице е.
     
        Здравейте!
  В баланса на регистриран ЗП има набрана  /назад в годините/ голяма сума по с-ка 123 Печалби и загуби. Сумата е остатъка от облагаемата печалба и внесения данък по декларация по чл.55 от ЗДДФЗ. Въпроса ми е :  Ако изплатя част от тази сума на физическото лице, трябва ли да подам нова д-я по чл. 55 от ЗДДФЗ за да я обложа с данък.
                                                                      Благодаря Ви предварително за отговора.
                                                                                Хубав и успешен ден !
    Аз мисля , че може прихода да се признае в годината на получаване . Аз така ще го осчетоводя .Но дали съм права?
Благодаря за мнението ! Но ....за незевършеното производство ми е мисълта- само чрез продажба ли мога да го прехвърля от физическото лице в ЕООД-то, защото ,новообразуваново ЕООД обработва 95 % от земята на физическото лице и то /ЕООД-то / е регистрирано като ЗП от 2014г.А разходите по тази земя са направени от физ.лице за новата стопанска година.
Здравейте !
   Имам питане! През 2014 год.ЗП се регистрира като ЕООД. Собственика на капитала и управителя на новообразуваното дружество са един и същи човек.Същото лице до преди това е ЗП-физическо лице , облагано по чл.29а от ЗДДФЛ,/регистрацията като ЗП не е прекратена/  активите - т.е.ДМА ще бъдат прехвърлени с апортна вноска , а незавършеното производство ? Как да го прехвърля в баланса на ЕООД - то. Знам за един начин - продажба , но само това ли е ? Благодаря Ви предварително за съвета !
нещо не разбрах - след като не се вписва в Агенцията по вписванията , тогава как ще го покажа в НАП , след като не е и трудов договор ?
 Здравейте! Честита Новата 2014 година на целия екип! С пожелания за здраве, и много щастливи моменти през годината!
 А сега по темата: Назначавам човек по договор за управление по чл. 141, ал.7 от ТЗ- в ЕООД  , същия в удостоверението от Агенцията по вписванията е посочен като едноличен собственик на капитала и като управител на дружеството. Въпроса ми е - този договор трябва ли да бъде вписан в Агенцията по вписванията ? И - осигуряването му ще бъде по чл. 4 ал. 1 т.7 от КСО нали?
Казвам се Ю.Узунова , и аз имам този проблем с преотстъпения данък - дори в момента ми тече ревизия от НАП - но и те не са наясно ......Разбрах че има кореспонденция по този  въпрос между Асоциацията на зърнопроизводителите и М-вото на земеделието, но не съм се добрала още до нея.А има още 10 дни до 30.04.2012г. Има зърнопроизводители - физически лица които обработват по 15 - 20 хил. декара . А те какви суми са заделили....Според мен  трябва да има официално становище на НАП по този въпрос - защото има доста хора които са се възползвали от този данък - ще почакаме и ще видим. :smile1:
Благодаря много за уточнението по казуса ми.
Относно наредба 18-за касовите апарати - измененията!
Въпроса ми е : Регистрираните земеделски производители ,които са и регистрирани по Закона за ДДС трябва ли да имат касов апарат,на който да отчитат постъпленията си /ако сумите са малки разбира се/.А Ако извършват услуги ?
Дружествата с нестопанска цел-спортен клуб, подава ли декларация към нап,или само съответните отчети на нси